Vindkraft

Kunstner: Leon Keer og Marije Spelbos

Placering: Torvegade 14, Brande

Fakta:

Kunstner

Leon Keer og Marije Spelbos

Titel

Vindkraft

Kategori

Gavlmaleri

År

2017

Placering

Storegade 14, Brande

Giver

Lions Club, Brande

Historie & Biografi

Siden 2015 har der hvert år været afholdt International Street Art Festival i Brande. Bag arrangementet står Lions Brande i samarbejde med Visit Brande. Den inviterer gade kunst kunstnere fra hele verden til byen, hvor kunstnerne over nogle dage skaber værker på byens torv. Det er kendetegnende for disse værker, at de ikke er permanentente, mænd på de der der for en tid, mænd forsvinder igen efter festivalen. Jeg forlængelse af festivalerne har mand seng og par af street art kunstnerne om at skabe gavlmalerier, for at kunne byde på bare permanente værker inden for street art genren. I 2017 skabte Leon Keer og Marije Spelbos således værket ”Vindkraft”, som kan ses i Torvegade. 

Meget af den street-art kunst, som kan ses under festivalen, er såkaldt 3D-kunst eller trompe l´oeil, som det også kaldes. Trompe l´oeil betyder at snyde øjet. Det vil sige, at kunstneren arbejder med linjer og skygger, som giver en illusionistisk effekt og gør, at værket fra den rigtige vinkel ser ud til at være tredimensionelt. Værket kan eksempelvis være malet, så det er ud som om, at der er et hul i vejen, eller det kan se ud som om, der rejser sig op fra vejen. 

Leon Keer og Marije Spelbos arbejder med denne 3D-effekt, hvilket fremgår af værket i Torvegade. Her fylder værket hele gavlen. Ved hjælp af linjer og skyggevirkninger ser det ud som om, gavlen ikke er der, men at vi i stedet for kikker ind i bygningens indre. Stilen er fotografisk realistisk og overdimensioneret. Her ser vi en kæmpemæssig stikkontakt og en ventilator, der svæver frit i rummet. Værket er inspireret af Brandes produktion og knowhow inden for vindmølleindustrien. Leon Keer skriver om værket, at det viser vindenergiens cirkel, for som man kan se, så kommer den energi, som produktionen af vind har brug for netop fra vindenergi.  

 

Biografier begge kunstnere 

Keer, Leon, f.1970. Hollandsk maler. Leon Keer har arbejdet som reklametegner og har designet store vægreklamer for internationale firmaer som Coca-Cola og Red Bull. Som billedkunstner arbejder han både på lærred og skaber tredimensionelle værker i byrummet. Han har deltaget i street art festivaler mange steder i Europa, USA, Rusland, Mexico, Australien, New Zealand og forskellige steder i Asien. Leon Keer har udstillingsstedet Algomas i Holland sammen med Marije Spelbos.

 

Spelbos, Marije. Hollandsk grafiker og billedkunstner. Marije Spelbos er uddannet grafisk designer i Holland og arbejder som grafiker for et stort reklamebureau i Holland. Som kunstner går hun under navnet Massina, og som streetart-kunstner arbejder hun primært med tredimensionelle værker til mur eller gade. Marije Spelbos finder sin inspiration mange steder. Andre streetart værker, japansk kultur, typografi og arkitektur synes især at inspirere hende. Hun arbejder ofte sammen med Leon Keer. Sammen har de udstillingsstedet Algomas i Holland. Hun har deltaget i talrige streetart festivaler i USA, Tyskland, Portugal, Tahiti, Danmark og Holland. Hun blev tildelt 2. præmien for et værk til den anerkendte streetart festival i Wilhelmshaven i Tyskland.