Ventende personer

Kunstner: Erika Schewski-Rühling

Placering: Ikast Svømmecenter, Frisenborgparken 24, Ikast

Fakta:

Kunstner

Erika Schewski-Rühling
1935-2017

Titel

Ventende personer

Kategori

Skulptur

År

1989

Materiale

Sten og mursten

Placering

Ikast Svømmecenter, Frisenborgparken 24, Ikast

Historie & Biografi

Den tyske kunstner Erika Schewski-Rühling har skabt skulpturen ”Ventende Personer”, som står ved Ikast Svømmecenter. På en sokkel af mursten udformet som en trappe står til figurer i sten. Figurerne er enkle i deres udformning. Der er kun en antydning af et næse i ansigtet, og de er uden individuelle træk. Det er heller ikke tydeligt, om det er mænd eller kvinder. Kunstneren har fokus på hoved og arme, hvorimod krop og ben går ud i et. De har hænderne knyttede og deres hoveder bøjer let. De vender samme vej. Der er stor afstand mellem figurerne. Både fysisk, fordi de står på hvert deres trappetrin, og fordi de ikke kikker på hinanden. Man kan spørge sig selv om, hvad der er, person venter på, og hvad sindstilstand de er i?

Billedhugger Erika Schewski-Rühling arbejdede ofte med menneskekroppen i sin kunst. Ikke som en skildring af virkeligheden eller bestemte personer, mænd som en skildring af noget almenmenneskeligt og af almenmenneskelige tilstande. Ofte skabte hun sådanne monumentale og forenklede figurer med bastante kroppe. Hun arbejdede ofte med et materiale, som krakelerede i overfladen. Det kunne være gips, ler eller terracotta. Den krakelerede overflade var en del af hendes udtryk. Nogle gange svøbte hun figurerne i bandager af gips. Det kunne se ud om dem, deres hud var gået i stykker, eller de på en eller anden måde var blevet såret. Skrøbelighed, sårbarhed, glemt mærket og menneskers ensomhed er nogle af de begreber, der cellen ved knytte sig til Erika Schewski-Rühlings værker.

Erika Schweski-Rühlings kunst kan betegnes som modernistisk jeg modstår, på det er karakteristisk for hende, på hun i sin kunstbeskrivelse med mennesket, eksistensen og den menneskelige psykologi. Hun havde ikke gået hen ad skildre den ydre virkelighed med den indre virkelighed. Den italienske kunstretning Arte Povera nævnes som en inspirationskilde til hende. Arte Povera betyder fedt kunst og betegnelsen henviste til kunstnernes brug af enkle materialer og fundne objekter i deres værker. Erika Schewski-Rühling skabte mange af sine skulpturer i enkel materialer, og hun brugte ofte gamle mursten til på placere sine figurer på. Materialerne var i høj grad og medspiller i hendes kunstneriske formsprog.

 

Biografi

Erika Schweski-Rühling

Billedhugger Født 1935 i Bremerhaven, Tyskland. Død 2017. 

Erika Schweski-Rühling blev uddannet ved Kunstakademiet i Berlin, hvor hun i perioden fra 1985 til 2000 var professor i billedhuggerlinjen. Hun studerede tidligere tiders skulpturer i flere afslag til blandet andet Egypten, Italien og Grækenland. Hun udstillede på flere kunstmuseer i Tyskland og var hurtigt tilknyttet Galleri Villa Köppe i Berlin.