Vandplanter

Kunstner: Naja Salto

Placering: Ikast Svømmecenter, Frisenborgparken 24, Ikast

Fakta:

Kunstner

Naja Salto
1945-2016

Titel

Vandplanter

Kategori

Glaskunst

År

1992

Materiale

Glasmaleri

Placering

Ikast Svømmecenter, Frisenborgparken 24, Ikast

Giver

Midtbank og anonym giver

Historie & Biografi

Hun er kendt for sine mange værker i klare og stærke farver, der ofte var fremstillinger af himlen eller havet. Hendes værker er meget intense og sansemættede med en stor rigdom i former og farver. Denne rigdom ses både i malerierne og i de vævede værker. Hun arbejdede ofte med en sammenstilling af organiske og geometriske former. Disse modsatrettede udtryk giver spændinger og udfordringer inden for det samme værk og gør motiverne spændende og overraskende.

Det var nærliggende at pege på Naja Salto til at stå for udsmykningen i den nye svømmehal i Ikast. I forvejen havde man værket Havtranskriptioner af Naja Salto, og vidste derfor, at hun ofte brugte vandet og havet som inspiration og tema i sine værker.

Til Ikast Svømmecenter skabte hun således værket Vandplanter. Værket ses på den glasvæg, der adskiller forhallen fra selve svømmehallen, og det er et stedsspecifikt kunstværk, det vil sige, at det er skabt til netop dette sted. Man kan blandt andet se det på den måde hvorpå kunstneren har integreret de bærende søjler i kunstværket. Søjlen er blevet til den stilk, hvor blade og blomsterkronerne vokser ud fra. Værket, som er skabt i farvet glas, er holdt i klare farver, og det fylder næsten hele væggen fra gulv til loft. De store blade og blomsterkroner strækker sig bølgende ud til hver side af midtersøjlen, som lå de og skvulpede i vandets overflade. Planterne er holdt i en enkel og stiliseret form uden at kredse for detaljerne. Men vi kan hurtigt aflæse, hvad det er. Den enkle form giver plads til at lyset og spejlinger fra vandet i svømmebassinet kan spille med og give bevægelighed til værket.

Naja Salto arbejdede i sin kunstneriske karriere både med maleri og med vævning. De senere år var det dog vævningen og tekstilerne, der var i fokus. Hun arbejdede ofte med store ensfarvede flader, som bliver holdt adskilt af en sort kontur eller et mønster i en anden farve. Hun har også arbejdet med digte, ord og sætninger i værkerne. Flere af hendes vævninger synes at være inspireret af den nordiske mytologi, men hun kredsede også om vand, hav, himmel og naturen i det hele taget i sine værker. Som så mange andre kunstnere før hende synes naturen at have været en uudtømmelig kilde af inspiration. Den bestandige foranderlighed i naturen giver en lige så bestandig inspiration. Hun var datter af keramiker Axel Salto.

 

Biografi

Naja Salto: Født 1945, død 2016. Kunsthåndværker og maler. Naja Salto blev uddannet som væver på Kunsthåndværkerskolen i København i 1962 – 66. Siden uddannede hun sig også i scenografi på Statens Teaterskole i 1972-76. I sine værker kredsede hun om emner som naturen, den nordiske mytologi og tekstilet som begreb. Der er en stor fortælleglæde og mange klare og stærke farver i Naja Saltos værker, hvad enter det er vævede vægtæpper eller malerier. Hun har stået for flere udsmykninger, blandt andet til Holmens Kirke i København, Carl Nielsen Museet i Odense og de kongelige modtagelsesværelser i Københavns Lufthavn. Hun skabte et scenetæppe til Nationalmuseet og flere messehageler til Vor Frue Kirke, som også er Københavns Domkirke. Derudover har hun designet for Georg Jensen og Royal Copenhagen.