Urkokken

Kunstner: Niels Ejnar Rust

Placering: Volmerhus, Jernbanegade 8, Brande

Fakta:

Kunstner

Niels Ejnar Rust
1945 - 2012

Titel

Urkokken

Kategori

Gavlmaleri

År

1984

Placering

Jernbanegade, Brande

Giver

Brande Kommune og lokale sponsorer

Restaureret

2004

Historie & Biografi

På gavlen ved Volmershus i Jernbanegade i Brande kan man se et gavlmaleri skabt af Niels Ejnar Rust i 1984. Maleriet forestiller en kæmpemæssig urkok. Dette dyr var også at finde i Brandes oprindelige byvåben, og det var et dyr, som man forbandt med hederne omkring Brande.

Det er en stiliseret udgave af urkokken, som Niels Ejnar Rust har malet i stort format. Han prøvede ikke at skabe en naturalistisk gengivelse af fuglen, men forsøgte i stedet for at indfange essensen af fuglen, nemlig de smukke farver i dens fjerdragt, den karakteristiske røde kam over øjnene og den lureformede hale. Gavlen på Volmerhus har ikke altid set ud, som den gør i dag. Oprindeligt var der en lille butik nedenfor gavlen. På butikkens mur var der malet et hedelandskab i naturalistisk stil. Da butikken blev revet ned, forsvandt hedelandskabet også, og den nederste del af gavlen stod uden udsmykning. Derfor blev det abstrakte mønster tilføjet. Her gentages farverne fra maleriet af selve urkokken og danner en fin sammenhæng for hele gavlen.

Engang levede urfuglen på de store hedestrækninger omkring Brande, og om foråret kunne man opleve hannernes kamp om hunnernes gunst. Urfuglen, der desværre nu er uddød i Danmark, fik tilnavnet Hedens Konge, og den prydede i mange år kommunevåbnet for det oprindelige Brande Kommune.

Gavlmalerier er noget andet, der kendetegner Brande. De første gavlmalerier kom til i 1968. På initiativ af folkene bag kunstforeningen i byen og med støtte fra Statens Kunstfond blev gavlmalerierne til. De skulle komme til at gøre Brande kendt både nationalt og internationalt. Byen fik kunsten ud i byrummet, og byens borgere kunne møde den til dagligt uden selv at skulle opsøge den. Byen tog idéen om kunst på byens gavle til sig, og siden 1968 kom flere gavlmalerier og anden kunst i byrummet til. Blandt andet Niels Ejnar Rust´s urkok.

Niels Ejnar Rust udførte flere udsmykninger i byen og i omegnen. Han lavede gavludsmykninger i Storegade og i Østre Allé sammen med daghøjskoleelever i 1986-87. Værkerne eksisterer ikke længere. I 1993 udsmykkede han Uhre Friskole med værket ”Pegasus”.

 

Biografi

Niels Ejnar Rust

Maler

Født i Grenaa 1945. Død i Grenaa 2012.

Niels Ejnar Rust tog undervisning i billedkunst hos Anders Kirkegaard i 1970-71. Han kom på Det Kongelige Danske Kunstakademi, hvor han gik fra 1971-76. Her fik han blandt andet undervisning af Wilhelm Freddie, Richard Mortensen og Arthur Köpcke. Det var især surrealismen og Cobra-kunstnerne, der inspirerede den unge Niels Ejnar Rust. Men efterhånden fandt han over i et mere konkret og abstrakt i sit formsprog, og han havde en forkærlighed for stærke farver. Han fandt også på at bruge udklip fra kulørte magasiner, som han brugte som et lag under de geometriske former og mønstre. Han arbejdede også med optisk kunst, hvor brugen af farver synes at snyde øjet og få overfladen til at vibrere. Niels Ejnar Rust lavede flere udsmykningsopgaver. Blandt andet til Statsfængslet i Sdr. Omme og Postcenteret i Herning.