Udsmykning, Bording Skole

Kunstner: Jan Wessel

Placering: Bording Skole, Solsortevej 10, 7441 Bording

Fakta:

Kunstner

Jan Wessel
1952

Titel

Udsmykning, Bording Skole

Kategori

Rumudsmykning

År

2006-2010

Materiale

Totaludsmykning (Farvesætning, billeder og installationer)

Placering

Bording Skole, Solsortevej 10, 7441 Bording

Historie & Biografi

Jan Wessels totaludsmykning på Bording Skole omfatter både værker og farvesætning af vægge, gulve og døre i flere af rummene. Projektet løb over flere etaper i perioden fra 2006 til 2010, og er kommet i stand i samarbejde med Årstiderne Arkitekter, der stod for renoveringen af skolen. Ud over farvesætninger og dekoration af forskellige vægge, døre og gulve, har Jan Wessel dekoreret foldedøren i det store rum. Her kan man også se den store runde sol, der hænger i loftet. Et andet sted hænger planeten Saturn, og der er også nogle lyskasser i klare farver. 

Temaet for udsmykningen er kosmos. Det store uendelige univers, som vi alle er en lille bitte del af. I det store fællesrum hænger den store orange sol. Den har kastet ringe af farver ned på gulvet. Farverne fra ringene gentages i de lodrette felter på foldedøren. Felterne er malet skrå i venstre side af foldedøren. Det ser næste ud som om, det er lodrette søjler, der vælter. Dermed kommer et element af bevægelse ind i værket. I en trappeopgang hænger planeten Saturn med sine ringe. Omkring den er der placeret runde hvide lamper. De gør det ud for planeterne omkring Saturn, og på den måde bliver belysningen en del af værket. 

Jan Wessel ville gerne give skolens hvide og firkantede rum lidt modspil med sin udsmykning. Derfor arbejdede han med klare, stærke farver, med runde former og med glatte og skinnende overflader i nogle af elementerne i udsmykningen. Samtidig var det håbet, at temaet om kosmos kunne være med til at inspirere eleverne, give dem lov til at lade tankerne flyve afsted ud i universet, og måske ville de få udvidet deres horisont. 

Jan Wessel er en efterspurgt kunstner til udsmykningsopgaver. Han har løst adskillige af sådanne opgaver i hele landet. Blandt andet på Herningsholm Erhvervsskole og Erhvervsakademi Midtvest i Herning har han lavet omfattende udsmykninger. 

Det kunstneriske univers hos Jan Wessel er alsidigt, og han mestrer både det figurative og det abstrakte udtryk. Ofte blander han disse to i sine malerier. Måske er der en menneskefigur på en abstrakt baggrund. Måske er der et abstrakt mønster som det øverste lag over et figurativt motiv. Eller også kan værket bestå af for eksempel to sammensatte felter, hvor den ene del er figurativ og den anden del er abstrakt og monokrom. Han arbejder ofte med nogle elementer i værkerne, der egentligt ikke hører til. Det er som om, at der gerne må være en ting, der forstyrrer ordenen. Det er en måde at sætte beskueren i gang på. Så er der noget, vi kan undre os over og som kan få os til at tænke over, hvad det er, vi kikker på.

 

Biografi

Jan Wessel: Født i 1952. Billedkunstner. Uddannet elektriker og arbejdede i mange år som scenograf. Som kunstner er han selvlært. Han har udstillet gennem alle årene både alene og deltaget på gruppeudstillinger i ind- og udland. Han har lavet udsmykninger rigtig mange steder i Danmark både i offentlige institutioner og for private virksomheder. Han er repræsenteret på Heart i Herning, Kastrupgård Samlingen, Københavns Kommune, Herning Seminariums Kunstfond og Herning Kommune.