Uden titel

Kunstner: Holger Bäckström og Bo Ljungberg

Placering: Centerparken, Brande (Værket er p.t. på depot)

Fakta:

Kunstner

Holger Bäckström og Bo Ljungberg
1939-1997 og 1939

Titel

Uden titel

Kategori

Gavlmaleri

År

1970

Materiale

Farvet plast

Giver

Midtjysk Kunstforening og Nordisk Kulturfond

Restaureret

P.t på depot

Historie & Biografi

Den svenske kunstnerduoes værk "Uden titel" er typisk for det man i samtiden betegnede data-kunst. En række abstrakte og mønster-orienterede værker kom 1970 op på flere af Brandes mure i forbindelse med projektet DE NORDISKE GAVLE. En generation af yngre nordiske kunstnere havde med udgangspunkt og inspiration i datamaskinernes måde at registrere, beregne og systematisere data på fundet en ny kilde til at skildre virkeligheden på.

Godt nok lignede værkerne ikke det man umiddelbart forstår ved virkelighed, - men sådan kunne den tage sig ud når den havde været igennem en datamaskine. Hertil kom muligheden for at undersøge og eksperimentere med æstetikken i tilfældige geometriske former.

Der var blandt generationens minimalistisk orienterede kunstnere en betydelig fascination og befrielse over at det på denne måde – via brug af data-systemer og data-ophobninger, - var muligt at skildre virkeligheden løsrevet fra den enkelte kunstner. I modsætning til et maleri der pr. automatik efterlader spor og aftryk af kunstnerens handlinger m.m. da fremstår datakunsten ren og uafhængig af kunstneren.

Værkerne havde gerne en anonym men æstetisk dekorativ karakter. Det er dog en sandhed med modifikationer at dét kunstnerisk subjektive er mindre i denne type kunst end i traditionel kunst; - det er trods alt kunstnerne der i sidste instans der vælger værkets form, farve og materiale. Og der er en tendens til at dvæle og kæle for værkerne materiale kvaliteter, overflader og farve. En kunst med et stærkt anstrøg af matematik og design.


De nordiske gavle 1970

Den succesfulde sommer 1968 i Brande, hvor mere end en snes gavlmalerier blev realiseret blev i 1970 efterfulgt af et andet projekt, de såkaldte ”Nordiske gavle”. Projektet blev gennemført af Foreningen NORDEN i samarbejde med Midtjysk Kunstforening; projektet var en fortsættelse at det tidligere gavlmaleriprojekt men denne gang skete det på nordisk basis og finansieret af Nordisk Kulturfond.

Deltagere i projektet var den norske kunstner Adolph Denis Horn, den svenske kunstnerduo Holger Bäckström og Bo Ljungberg , de tre islandske kunstnere Thorbjörg Höskuldsdottit, Tryggvi Olafsson og Sigurjon Johansson samt den finske kunstner Jorma Kardén. Samt den danske kunstner Claes Birch. 


BIOGRAFI

Holger Bäckström og Bo Ljungberg

Holger Bäckström (1939-1997) var en af ​​et dusin kunstnere, der i 1964 åbnede Artoteket Art Gallery, i Malmø, Sverige. Artoteket var et forsøg på at etablere en lokal platform for unge kunstnere i Malmø og kom, sammen med en håndfuld andre gallerier, til at blive et vigtigt mødested i byen.

Holger Bäckström var på dette tidspunkt blevet genforenet med sin barndomsven Bo Ljungberg (født 1939), der i en tid, arbejdede i Stockholm og var blevet meget vidende inden for matematik.

I 1965 etablerede Holger Bäckström og Bo Ljungberg deres firmanavn som "Beck & Jung." Deres mål var at kombinere deres fælles interesser i både design og matematik i et fælles projekt. Jung var ikke uddannet designer, men havde arbejdet som teknisk professionel.

Ved at gøre brug af matematiske beregninger, mens undersøger æstetik tilfældige geometriske former, Ljungberg var i stand til at indsprøjte en matematisk orden i retning af virksomhedens design. Hvad endte som et eksperiment i matematik og design blev en livslang samarbejde.