Uden titel

Kunstner: Jens Chr. Jensen

Placering: Ikast Bibliotek, Grønnegade 25, Ikast

Fakta:

Kunstner

Jens Chr. Jensen
1949

Titel

Uden titel

Kategori

Skulptur

Materiale

Bøger, trykplader m.m.

Placering

Ikast Bibliotek, Grønnegade 25, Ikast

Giver

Ikast-Brande Kommune

Historie & Biografi

Et lille tårn af bøger udgør Jens Chr. Jensens værk. De gamle bøger er ens i størrelsen og er sirligt stablet på en lille sokkel. Ovenpå bøgerne afsluttes tårnet af en buet hvælving med træklodser med bogstaver. Bogstaverne på klodserne er spejlvendte, for der er tale om typer, der formentligt har været brugt til at trykke med efter den gammeldags trykkemetode. Typerne er sat i baner med bogstaver i forskellige størrelser. Men er der tale om sætninger, eller er de sat tilfældigt? 

Jens Chr. Jensen har valgt en klassisk udformning til sin skulptur. Tårnet har form som et klassisk bygningsværk med sokkel, søjle og nærmest tøndeformet tag. Bøgerne ligger forskudt som mursten og bogstaverne udgør tagets tagsten. Men hvorfor denne klassiske udformning? Bøger og bogstaver er nærliggende til et værk til et bibliotek. For bøger og bogstaver er essensen af sådan et sted. Her låner og læser man og kan finde ny viden om alt mellem himmel og jord. Men måske er værket også en henvisning til netop det at kunne trykke bøger, og at bogtrykkerkunsten er en ældgammel teknik, som man benyttede sig af langt op i vor tid, før computere overtog trykkeriet. Det moderne menneske tænker måske ikke så meget over, hvor revolutionerende en opfindelse trykkerkunsten i virkeligheden var, og hvor vigtigt denne opfindelse var for udbredelse af viden. 

Værket her er et fint eksempel på den kunst, som Jens Chr. Jensen er kendt for. I hans hænder får kasserede og ubetydelige hverdagsgenstande nyt liv. Jens Chr. Jensen kan spotte det, vi andre måske anser for skrald. Gammelt jern, træ, skiffer, metal, kort og gummi er nogle af de materialer, som Jens Chr. Jensen med stor æstetisk sans sætter sammen til stringente værker i et enkelt og råt formsprog. Ofte er der tale om en mængde af det samme materiale, som samles tæt i en enkel form. Den stringente og afsluttede udformning og afstemningen af farveren er med til at flytte fokus fra materialernes oprindelige funktion til dets æstetiske værdi. Pludselig får man øje på frimærkernes fine farver eller den smukke overflade, som rustent jern kan have. Ved at genbruge alskens materialer skaber Jens Chr. Jensen værker fulde af spor. Disse spor blander sig med beskuerens erindringer og erfaringer, og individuelle fortællinger kan opstå.   

 

BIOGRAFI 

Jens Chr. Jensen. Født 10. april 1949. Selvlært billedkunstner. Han har i mange år udstillet flittigt både alene og i gruppesammenhæng. Udstillingerne i Danmark er mange, men det er også blevet til udstillinger blandt andet i Norge, Holland, Tyskland og Frankrig. Flere af gruppeudstillingerne foregår sammen med de to kunstnergrupper Rimfaxe og Vestjyllandsudstillingen, som han er medlem af. Han har gennem årene skabt talrige værker, hvor flere kan ses i det offentlige rum. Han har blandt andet lavet værker til Fonnesbæk Kirke, Lind sognehus, Teko i Herning og Ikast-Brande Kommune. Flere landart værker er det også blevet til. Nogle af dem eksisterer ikke mere, men blandt andet ved Kirsten Kjærs Museum i Thy kan man se et permanent værk.