TAPKO udsmykning

Kunstner: Kunstnergruppen TAPKO

Placering: Hjertet, Vestergade 65, Ikast

Fakta:

Kunstner

Kunstnergruppen TAPKO

Titel

TAPKO udsmykning

Kategori

Skulptur

År

2019

Placering

Hjertet, Vestergade 65, Ikast

Giver

Ny Carlsbergfondet

Historie & Biografi

Udstillingsgruppen TAPKO, som består af de tre danske kunstnere Jørgen Carlo Larsen, Kerstin Bergendal og Cai-Ulrich von Platen, har skabt og række stedsspecifikke værker til Hjertet i Ikast. De har ladet sig inspirere af stedet, af stedets historie og af mennesker, der bor i området. Det er kendetegnende for TAPKOs arbejdsform, hos de arbejdstagere med stedsspecifik installationskunst, som ofte placeres i det offentlige rum. Hos kunstner er stedsspecifik betyder, at den er skabt til det bestemte sted, og ved den forholder sig til det sted, hvor den placerer.

I Hjertet i Ikast har de tre kunstnere bidraget med flere selvstændige værker, som på hver deres måde tager udgangspunkt i det sted, hvor de er skabt til. Jørgen Carlo Larsens bidrag er en pavillon i sort jern, som står uden for Hjertet. Det er en let og åben konstruktion bestående af lodrette jernprofiler. Når man står inde i pavillonen og kikker ud, ser man omgivelserne gennem et grafisk grid. Man inviteres til at nyde en stille stund her. Derudover har han skabt nogle vægrelieffer i gule, lille og røde nuancer i Streetsporthallen, som er et spændende modspil til hallens grå betonvægge. I Kerstin Bergendals værk kan man komme ind under huden på menneskene i Ikast. Kunstneren har haft samtaler med en række borgere, og citater fra nogle af disse samtaler er nu indgraveret i belægningen indenfor og udenfor. Derudover består værket af en app, hvor der bliver knyttet uddybende tanker til de mange citater på fliserne. Ved hovedindgangen til Hjertet har Cai-Ulrich von Platen lavet et slags stillads med en skyline af huse fra Ikast og omegn. Værket har reference til gårdmaleren Jens Brandt, der vandrede rundt og malede gårde. Derudover har Cai-Ulrich von Platen skabt en række skilte med forskellige motiver langs stierne ind mod Hjertet. Motiverne på skiltene peger ud ad byen mod gartneriet, naboen, heden og den globale balancegang. Derudover har han lavet et udhængsskab, som er en slags vægmontre, hvor der er plads til skiftende udstillinger om Hjertets historie. Den sorte silhuet af en mand med rygsæk går igen i alle værkerne.

Du kan finde mere information om projektet og kunstværkerne her:

http://www.vonplaten.dk/index.php/2019---hjertet-i-ikast/

 

Om TAPKO

TAPKO er et samarbejde mellem de tre kunstnere Jørgen Carlo Larsen (f. 1953), Kerstin Bergendal (f. 1958 i Sverige) og Cai-Ulrik von Platen (f. 1955). Deres fokus er stedsspecifikke kunstinstallationer, og de arbejdende gerne i det offentlige rum. Som TAPKO skaber de udstillinger og værker, der tager udgangspunkt i det sted, hvor udstillingerne vises. Indimellem inviterer de andre kunstnere fra ind- og udland med ind i samarbejdet. Udstillinger, som gruppen har arrangeret, har ofte været vist i uvante steder. Ved siden af ​​TAPKO har kunstnerne hver deres kunstneriske karriere. De tre kunstnere er alle uddannelser på Det Kongelige Danske Kunstakademi og har udstillet som TAPKO på blandt andet Brandts i Odense, på Overgaden i København og Museet for Moderne Kunst i Warszawa.