Skulpturgruppe

Kunstner: Lars Ravn

Placering: Ikast Bibliotek

Fakta:

Kunstner

Lars Ravn
1959

Titel

Skulpturgruppe

Kategori

Skulptur

År

2009

Materiale

Bronze

Placering

Ikast Bibliotek

Giver

Ny Carlsbergfondet

Historie & Biografi

Kaniner har en stor plads i kunstneren Lars Ravns hjerte. Sådan kan det i hvert fald se ud, når man betragter meget af hans kunst, for her optræder kaninen mange gange. Således også i de to borde, som står på Ikast Bibliotek. Her er forskellige kaniner, som hver især repræsenterer noget forskelligt. De har hver især deres titler, så som Guitarspilleren, Kanindreng, Push Up Rabbit, Mors sorte Får og så videre.

Hvad er det med Lars Ravn og kaninen? Det er kaniner med menneskelige egenskaber, og hver i bordene er de hver placeret i en tydelig og forenklet situation. Lars Ravn bruger kaninen som fortolker af mennesket og det liv, vi mennesker lever. Nogen gange er de et billede på Lars Ravn selv og hans egne personlige oplevelser, andre gange henviser de til mennesket som sådan og det almenmenneskelige.

Ved at bruge kaninen i nogle menneskelige situationer undgår Lars Ravn at knytte den specifikke situation til ét specifikt menneske. Havde han brugt et menneske som figur, ville der umiddelbart knytte sig nogle konventioner eller fordomme til figuren, som hvis det for eksempel var en mand eller en kvinde, et barn eller en voksen. Ved at bruge kaninen kan han løfte historien op på det almenmenneskelige plan, og lade det handle om noget, der kan vedrøre os alle.

Bordene er specialfremstillet til kaninerne, og indgår ikke som en del af kunstværket.

 

BIOGRAFI

Lars Ravn, maler

Født 14. august 1959 i Ålborg

Lars Ravn er autodidakt kunstner. Som ung gik han på gymnasiet i Vejle, hvor han begyndte at male. Siden kom han som militærnægter til at arbejde som håndværker på Silkeborg Kunstmuseum. Hans debut som kunstner var på udstillingen ”Billedmesse” på Vejle Kunstmuseum i 1980, og han har siden udstillet flittigt blandt andet på Silkeborg Kunstmuseum, Trapholt, Vejle Kunstmuseum, Esbjerg Kunstmuseum og Arbejdermuseet, og i udlandet blandt andet på Fondation Cartier i Paris, Lanlan Gallery i Kina samt på gruppeudstillinger på Færøerne, Island, Sverige, Tyskland for at nævne nogle få.

Lars Ravn var tilknyttet den kreds af kunstnere, som blev kaldt "De unge vilde", og som i 80´erne skabte et råt og ekspressivt maleri. LR deltog i en række fælles arbejder og projekter, blandt andet sammen med Kenneth Nielsen og Claus Carstensen. Han arbejdede også en del sammen med kunstneren Knud Odde. En af hans første udstillinger var på kunstbiblioteket Tranegården, der året forinden havde huset den legendariske udstilling ”Kniven på hovedet”.

Som flere af hans ”unge og vilde” kolleger insisterede Lars Ravn på maleriet. Lars Ravns malerier er ofte naivistiske i deres udtryksform, med stærke farver, let genkendelige figurer og i et ekspressivt univers. De tidligste værker er kendetegnet med en række af malerier, der alle har en stiliseret menneskefigur med runde, æggeformede ansigter med sorte konturer og store runde øjne. Menneskefiguren og særligt kaninen er yndede motiver. Ikast Bibliotek har for eksempel to borde med kaniner i keramik skabt af Lars Ravn.