Sirenens Svanesang

Kunstner: Marion Ruthardt og Gregor Wosik

Placering: Jernbanegade - Nørregade (ved P-pladsen), Brande

Fakta:

Kunstner

Marion Ruthardt og Gregor Wosik

Titel

Sirenens Svanesang

Kategori

Gavlmaleri

År

2018

Placering

Jernbanegade- Nørregade (ved P-pladsen), Brande

Giver

Lions Club, Brande

Historie & Biografi

I 2018 fik Brande endnu et gavlmaleri, som udspringer af den årligt tilbagevendende Streetart Festival i byen. Dette år var det kunstnerne Marion Ruthardt og Gregor Wosik, som har stået bag værket Sirenens Svanesang. Det er nærmest blevet til en tradition, at to streetart kunstnere inviteres to til at lave et permanent gavlværk i byen.

I dette gavlmaleri befinder vi os på havets bund. Øverst kan vi skimte lyset, der glimter i havoverfladen. Nederst ses havbunden med et skibsvrag og fragmenter af en bygning. Vi er dér, hvor den mytologiske by Atlantis engang sank i havet. I midten af værket ses havfruen/sirenen. Hendes krop er viklet ind i plastik, og hendes øjne er lukkede. Ovenover hende ses en sørgmodig haj.

Svanesang betyder som bekendt en eller anden form for afsluttende gerning inden døden. Og sirener kendes fra den græske mytologi, hvor de med deres smukke sang kunne lokke sømænd i døden. Men i dette værk er det altså sirenen, der er ved at dø. Og det på grund af menneskers forurening af jorden og havet. Hvert år dør mange af havets dyr og fugle, enten fordi de spiser plastikken, eller fordi de bliver viklet ind i den. Det er dette problem, som kunstnerne har ønsket at sætte fokus på. De to streetart kunstnere har ønsket at skabe et værk, der behandler den aktuelle problematik, og som kan give stof til eftertanke hos dem, der kikke på det. Det har de valgt at gøre ved at bruge sagnfigurer som havfruen og den forsvundne by Atlantis.

Værket er det tredje i række af gavlmalerier, som følger i kølvandet på Streetart Festivalen. I 2016 kom værket Alice i Eventyrland til, og i 2017 var det værket Vindkraft.

 

Biografier 

Marion Ruthardt. Tysk kunstner. Født i Rheinhausen i nærheden af Düsseldorf. Undervisning hos billedkunstner Anton Scharf. Marion Ruthardt arbejder som professionel gadekunstner og deltager på festivaler rundt omkring i hele verden. Skaber derudover flere permanente murmalerier for virksomheder og private, og afholder workshops i gademaleri for børn og voksne. Hendes værker er ofte kopier af klassiske kunstværker eller 3-D malerier. Hun har opnået at komme i Guiness Rekordbog for verdens største gademaleri. Hun har deltaget i Streetart Festivalen i Brande i flere omgang. I 2015 vandt hun 3. pladsen i kategorien Kopikunst. Samarbejder ofte med Gregor Wosik. 

Gregor Wosik. Født i 1955. Polsk gadekunstner. Bor og arbejder i Tyskland. Han har studeret kunst, og begyndte meget tidligt hos mandlige portrætter, landskaber og murmalerier. Han er inspireret af de gamle mestre som Caravaggio og Rembrandt, hvis stil han stræber efter genskabe. Han har deltaget på mange streetart-festivaler rundt omkring i hele verden. Han fik verdensrekorden for et 3D-galleri i Wilhelmshaven i 2010. I 2015 vandt han 1. pladsen Streetart Festivalen i Brande med værket Vand . I 2016 deltog han igen, og vandt dette år Publikumsprisen, og i 2018 vandt han 1. prisen for værket Bestseller Tower .