Sagnet om kirken

Kunstner: Finn Birkelund

Placering: Borgergade ved Torvet, Brande

Fakta:

Kunstner

Finn Birkelund
1946

Titel

Sagnet om kirken

Kategori

Gavlmaleri

År

1984 - 1999

Materiale

maling på mursten

Placering

Torvegade ved Torvet, Brande

Giver

Aktivbanken, Brande

Restaureret

Kunstneren reviderer motivet 1999

Historie & Biografi

Motivet i Finn Birkelunds murmaleri er sagnet om Brande Kirkes tilblivelse omkring 1175. Der er et ragnaroks-motiv på spil i sagnet, idet der er tale om en uhyre stor orm/lindorm. Motivet og fortællingen om lindormen spiller generelt en stærk rolle i nyere nordisk folketro.  Også i Vestjylland fortælles dette ragnarok-sagn, dog uden at man nødvendigvis er sig bevidst, at det er den store verdensødelæggelse der også anskueliggøres i sagnet.

Sagnet fortæller at under Brande kirke ligger der en lindorm og nærer sig af ligene. En dag, når der er allerflest mennesker i kirken, vil lindormen vælte den og gå ud for at ødelægge alle folk i sognet. Men samtidig opfødes to tyrekalve med mælk; de kæmper den endelige kamp med lindormen og fælder den.  De er imidlertid så sårede og medtagne af kampen at de kun går syv og ni skridt, før de synker livløse til jorden. Flere kirker og sogne har lignende sagn om kirker der bliver væltet af den underjordiske lindorm..

Finn Birkelund har malet motivet og muren i to omgange. Første gang i 1984, anden gang i 1999, hvor han reviderede motivet fuldstændigt. Selvet motivet er udelukkende opbygget af farvede firkanter på 6 x 6 cm. Det er således på god afstand af muren at motivet virkelig manifesterer sig.

Ses motivet fra torvesiden (Torvegade) ser man de to tyrekalve der optræder i sagnet om Brande kirkes tilblivelse; de ses fra henholdsvis Askær og Sandfeld. Ses motivet fra Borgergade ser man blandt andet tyrene, der trækker læsset med bygningsmaterialer til kirken. Og bagved står arbejderne der har læsset vognen fra den oprindelige byggeplads oppe i Brandlund Sande.

Dele af motivet forholder sig til sagnet mens andre dele af motivet er underfundige tilføjelser og parafraser fra kunstnerens side.  ”Arbejderne, en musiker der spiller lut, omgivet af et par hunde der betragter solformørkelsen, som rent faktisk forekom mens jeg arbejdede. Bagest en parafrase af Manets "Frokost i det grønne". Hele myten ser jeg som en udviklingshistorie,” – fortæller Finn Birkelund om motivet.  (jf. hans hjemmeside)

BIOGRAFI

Finn Birkelund Mortensen.
Født d. 8.november 1946.

Maler.
Er udannet på Det Jyske Kunstakademi, Mejlgade Århus (1974-1975) og Århus Kunstakademi, Vestergade Århus (1972-1974).
Medlem af Billedkunstnernes Forbund.

Hans seneste murværk er "Røde Anna" (2013). Værket kan ses fra p-pladsen (Strømmen) bag Nordea i Brande.