Puls

Kunstner: Asbjørn Lønvig

Placering: Storegade 25, Brande

Fakta:

Kunstner

Asbjørn Lønvig
1949

Titel

Puls

Kategori

Gavlmaleri

År

1992

Placering

Storegade 25, Brande

Giver

Brande Bladet

Historie & Biografi

Asbjørn Lønvig er oprindeligt født i Brande. I dag bor han i Hedensted. Han er egentligt uddannet inden for it, men har i mange år udelukkende levet som kunstner, illustrator, designer og forfatter. Hans kendskab til it og computerteknik har han taget med sig over i kunsten, for han skaber sine værker på computeren.

Asbjørn Lønvigs kunst er kendetegnet ved at være enkelt i sit udtryk, og ofte bruger han klare farver. De genkendelige figurer så som dyr, mennesker, planter og frugter bliver skabt med få virkemidler i et enkelt og stiliseret formsprog. Farverne blandes ikke, men ligger som skarpt adskilte farveflader, og figurerne er præcist definerede.

I Brande har Asbjørn Lønvig i 1992 skabt værket ”Puls”. Det er placeret højt oppe på gavlen af Storegade 25. Mange antager det fejlagtigt for at være en reklame for malerforretningen, der ligger lige under gavlen. Det er måske også nærliggende, men altså ikke tilfældet.

I 1968 søsatte man et projekt i Brande, der skulle få kunsten ud til folket. Man inviterede kunstnere til at skabe værker til byens gavle, hvilket forandrede byen radikalt. I 1968 kom der i alt 23 værker til, hvor fire af værkerne fra dengang eksisterer endnu. Men siden 1968 har man flere gange taget initiativ til at få byens gavle dekoreret med kunst.

I 1992 blev Asbjørn Lønvig bedt om at skabe et gavlmaleri til gavlen i Storegade. Værket har titlen Puls og er kendetegnet ved Asbjørn Lønvig velkendte brug af primærfarverne blå, grøn, gul og rød samt den sorte farve, der indrammer de øvrige farver. Når man kender gavlmaleriets titel, kan farvefelternes bølgende vej hen over gavlen let associeres med musikkens eller byens puls. Det har Asbjørn Lønvig formået at udtrykke på en enkel og fin måde.

  

Asbjørn Lønvig, f. 1949 i Brande. Billedkunstner, illustrator, designer og forfatter. Uddannet indenfor IT hos IBM. Som kunstner og designer er han selvlært.

Asbjørn Lønvig skaber sine værker på computeren, og det var han én af de første herhjemme til at gøre. Hans kunst er enkelt i sit udtryk og er skabt med få klare farver. Han har lavet talrige værker, der ved få hjælpemidler indfanger det karakteristiske ved en kendt bygning eller sted. Der optræder også glade dyr så som aber, heste, får og papegøjer i Asbjørn Lønvigs kunst, og figurerne har da også være brugt i en børnetøjskollektion.

Han har lavet flere udsmykninger og kunst til det offentlige rum, blandt andet et værk i form af et blåt og et rødt H ved motorvejsafkørslen ved Hedensted. Han har også illustreret bøger, ligesom han selv skriver små eventyr. Som designer har han arbejdet for blandt andet Bang & Olufsen, le Klint, Velux, Siemens Wind Power og KLM Airlines.