Pigen med Pilekvisten

Kunstner: Anker Hoffmann

Placering: Ved Ikast Rådhus, Rådhusstrædet 6, Ikast

Fakta:

Kunstner

Anker Hoffmann
1904-1985

Titel

Pigen med Pilekvisten

Kategori

Skulptur

År

1977

Materiale

Bronze, granit

Placering

Ved Ikast Rådhus, Rådhusstrædet 6, Ikast

Historie & Biografi

Anker Hoffmann var billedhugger i klassisk forstand. Han stod bag en imponerende lang række af skulpturer, portrætbuster og relieffer, der findes rundt omkring i de danske parker, på torve og i bygninger. Hans formsprog er klassisk med en tydelig reference til antikke forbilleder men med et strejf af noget moderne. Flere af hans værker er således forenklede og lidt bastante i deres udtryk med fokus på figurens form og udtryk og uden vægt på naturalistiske detaljer. Deri ligger det modernistiske udtryk.

Anker Hoffmann blev uddannet som billedhugger på Kunstakademiet i 1923-25, og blev der undervist i den klassiske græske skulptur. Men ligeledes var han også rundet af de kunstneriske strømninger i mellemkrigstiden, der havde fokus på formgivning og materialerne frem for en korrekt virkelighedsgengivelse. Fotoet kan gengive et menneske, som det ser ud. Kunstneren kan afbilde en indre stemning. Det er også i 1930´erne, at den abstrakte skulptur for alvor vinder frem. Den abstrakte vej gik Anker Hoffmann dog aldrig.

”Pigen med pilekvisten” er et sted mellem det klassiske og der modernistiske. Hendes ansigt er ikke detaljeret gengivet og håret slet ikke. Hænderne, kroppen og pilekvisten er dog mere bearbejdede. Her er pigen i færd med at søge efter vand. I gammel tid mente man, at man kunne finde vandårer under jorden ved hjælp af en pilekvist. Her lykkes det. Det er således også et oplagt motiv at anvende til en fontæne.

 

BIOGRAFI

Anker Hoffmann

Billedhugger

Født i Holte den 13. april 1904 – død den 9. juni 1985.

Han blev uddannet på Kunstakademiet i København, hvor han blev færdiguddannet i 1925. Samme år debuterede han på Charlottenborgs Forårsudstilling. Han var medlem af Decembristerne fra 1944 – 56, og blev senere medlem af Den Frie.

Han er særligt kendt for sin portrætbuster, blandt andet af Edvard Brandes, 1938, Johannes Buchholtz, 1942 og statsminister Erik Eriksen, 1972.

Han har lavet en lang række udsmykninger og monumenter, blandt andet Monument for Frihedskampens Faldne, som står i Skovbakken i Randers, Monumentet for De Københavnske borgere, der faldt under 2. Verdenskrig, monumentet står foran Københavns Rådhus, et mindesmærke i Skive for Jeppe Aakjær, reliefferne En Gruppe Mænd Flytter en Tingsten, som ses i forhallen på Århus Rådhus og en granitbrønd foran Frederiksbergs Rådhus bare for at nævne nogle få.

I 1942 fik han Eckersbergs Medaljen.