Opvasken, Landskabet, Efter elskov

Kunstner: Lars Ravn

Placering: Kulturhuset, Den Gamle Biograf, Ågade 2, 7442 Engesvang

Fakta:

Kunstner

Lars Ravn
1959

Titel

Opvasken, Landskabet, Efter elskov

Kategori

Maleri

År

1993

Størrelse

215
185

Placering

Kulturhuset, Den Gamle Biograf, Ågade 2, 7442 Engesvang

Giver

Deponeret af Ny Carlsbergfondet

Historie & Biografi

De tre malerier indeslutter må måske umiddelbart ikke have noget med hinanden at gøre. Ikke desto mindre har kunstneren skabt værkerne som én sammenhængende fortælling. Der er også nogle ting, der går igen i de tre værker. Det er intetsigende andet de lodrette farvede striber i udkanten af ​​værkerne. Hvilke andre ting, går igen?

Jeg det første maleri ses et par, mand og kvinde, jeg køber jeg færdig med at tage opvasken. Hun er i kort kjole og har et lille hvidt gaffeltruck på. Hendes hår er sort. Han er i bukser og skjorte, og hans hår er rødt. Han vender sig ansigt mod hende, og hun ser på skinke. Værket i midten er et natursceneri med hvide fugle, måske svaner eller gæs, der flyver i formationshøn over en række af nøgne træer. Den lyse sol ses i billedets midte. Jeg det sidste billede ses et par siddende på en seng. De er nøgne, og kun en blomst dækker for mandens køn. De sidder med ryggen til hinanden og vender ansigterne nedad. Hendes hår er sort, og hun holder et kors. Imellem dem ses et stort rødt hjerte. Er det samme par som var jeg med med opvasken i det første billede? Og hvordan kan man sammenligne det med natursceneriet i det midterste billede?

Lars Ravn har før arbejdet med denne tredeling i sin kunst. På rådhuset i Ikast hænger værket Labyrinttavle , som er et tredelt værk i guld og med bogstaver og gul.

Det er kendetegnende for Lars Ravn, hos han ofte skildrer privat og intime situationer i sine værker. Hans formsprog er et vildt, humoristisk og naivistisk mix af figurativ og abstrakte elementer, der ofte har en rebuslignende fortælling. Jeg hans værker beskriver han sig ofte med det eksistente, så som kærlighedens og seksualitetens vilkår, familie, længere og tvivl. Menneskefigurer, kaniner, hverdagsobjekter og referencer til andre kunstnere findes i hans billedunivers. Lars Ravn kradser i lakken og kikker ind i sprækkerne på vores moral, for at skubbe til os med sine fandenivoldske værker.

 

Biografi

Lars Ravn. Født 14. august 1959 i Ålborg. Autodidakt gråmaler. Som ung gik han på gymnasiet i Vejle, hvor han begyndte hos han. Siden kom han som militærnægter til at arbejde som håndværker på Silkeborg Kunstmuseum. Hans debut som kunstner var på udstillingen ”Billedmesse” på Vejle Kunstmuseum i 1980, og han har siden udstillet flittigt blandt andet på Silkeborg Kunstmuseum, Trapholt, Vejle Kunstmuseum, Esbjerg Kunstmuseum og Arbejdermuseet og det udlandet blandt andet på Fondation Cartier i Paris, Lanlan Galleri i Kina samt i gruppeudstillinger på Færøerne, Island, Sverige, Tyskland for ved nævne nogle få. Lars Ravn var tilknyttet kreds af kunstnere, som blev kaldt "De unge vilde", og som i 80'erne skabte og råt og ekspressivt maleri. LR deltog i en række fælles arbejder og projekter, blandt andet sammen med Kenneth Nielsen og Claus Carstensen. Han arbejdede også en del sammen med kunstneren Knud Odde. En af hans første udstillinger var i kunstbiblioteket Tranegården, der året forinden skrev huset om den legendariske udstilling ”Kniven på hovedet”.