MA

Kunstner: Tomoi Takayuki

Placering: Engvej og Enghavevej, 7361 Gludsted

Fakta:

Kunstner

Tomoi Takayuki
1972

Titel

MA

Kategori

Skulptur

År

2018

Materiale

Omkring 1000 Jernringe

Placering

Engvej og Enghavevej, 7361 Gludsted

Giver

Minna og Edvard Helms, Sommerbjerg (Gludsted)

Historie & Biografi

I forbindelse med Den Internationale Artworkshop i Gludsted skabte den japanske kunstner Tomoi Takayuki i 2018 skulpturen MA. Det er en åben konstruktion i to lige store dele, der består af en hel masse jernringe i forskellige størrelser. Ringene er placeret lodret ovenpå hinanden i en formation, der er bredest forneden og smallest foroven. De to deles placering danner et lodret mellemrum imellem dem. Netop dette mellemrum mellem de to dele er lige et så væsentligt element ved skulpturen som alle de øvrige dele.

Titlen på skulpturen refererer til japansk filosofi og begrebet MA, som betyder noget i retning af pause, mellemrum og negativt rum. Det er en central tanke om, at det er i mellemrummet, at de væsentligste værdier findes. Ma kan være den pause, der er i musikken eller i talestrømmen. Det kan også være rummet mellem to fysiske dele eller mellem begyndelse og slutning. Ifølge filosofien rummer Ma energi og følelser, og bevidstheden om Ma er essentielt for at kunne vokse, udvikle kreativitet og føle frihed.

Da Tomoi Takayuki fik opgaven, blev han bedt om at skabe en skulptur med afsæt i Gludsteds værdier, som er natur, kultur og fællesskab. De forskellige størrelser af ringe i skulpturen symboliserer byens borgere i forskellige aldre. Dermed er skulpturen også en fortælling om et unikt fællesskab i landsbyen bestående af alle aldre, og at enhver er en væsentlig del af fællesskabets styrke. Skulpturen i Gludsted er placeret således, at mellemrummet mellem de to dele leder blikket mod byen. Den åbne konstruktion er kendetegnende for kunstneren, der ofte arbejder med forskellige åbne konstruktioner bestående af mange mindre geometriske dele, som han sætter sammen. Skulpturen blev til ved hjælp af mange frivillige kræfter og med økonomiske støtte fra EU Japan Fest Commitee. Der er et langvarigt og frugtbart samarbejde mellem Japan og Gludsted, og flere japanske kunstnere har gennem årene deltaget i Den Internationale Artworkshop i byen.

(Kilde: Steen Rasmussen, Den Internationale Artworkshop)

 

Biografi

Tomoi Takayuki. Født i 1972 i Osaka i Japan. Kunstner og designer. Ud over at være kunstner beskæftiger han sig også med teater og film. Han har udstillet flere steder både i Japan og i udlandet. Han har flere gang vundet priser, både for sin kunst og for sit design.