Havfugle

Kunstner: Tróndur Patursson

Placering: VIA University College, Bøgildvej 10, Ikast

Fakta:

Kunstner

Tróndur Patursson
1944

Titel

Havfugle

Kategori

Skulptur

Materiale

Glas

Placering

Ikast Seminarium

Giver

Ny Carlsbergfondet

Historie & Biografi

Himmel og hav, landskab og dyr er motiver, der vedvarende dukker på hos den færøske maler og glaskunstner Tróndur Patursson. Han er født og opvokset ved havet på Færøerne, han bor ved havet i sin fødeby, og han har sejlet på lange togter i verdenshavene. Det er som om, hos naturen og kunstneren er at sammenvoksede størrelser, der er umulige ved skille annonce.

Tróndur Paturssons formsprog er abstrakt og ekspressivt. Det vil sige, når der ikke er tale om gengivelser af noget umiddelbart genkendeligt i hans værker. Det handler om farver og form, men ind imellem dukker genkendelige figurer op. Mænd han bruger ofte titlen Naturinspirationtil sin værker og vedkender sig også ved hans kunst er uløseligt offentlig med naturen og oplevelsen af ​​naturen. Solens spejlinger i havets overflade eller fjeldsidens mønster i stenen kan være det, han omsætter i sine værker. De figurative elementer i hans værker kan være hvaler, delfiner, og menneskefigur eller som hendes fugle, som udgør selve værket. Det er ikke et forsøg på gengive fuglene naturalistisk. Fuglene er bemalet i de klare farver, der er karakteristiske for Tróndur Patursson, mænd der ikke findes hos nogen fugle i virkeligheden. Det er et genkendeligt motiv, men det er også kunstnerisk bearbejdet og fortolket.

Fugle er en store del af det ved bo ved havet og ved de stejle fjelde på Færøerne. Fugle symboliserer også meget andet til det moderne menneske. Den er symbolet på frihed, udlængsel, rejse, drøm, luft og himmel. For færinger kunne en albatros ude på havet være et varsel. Engang troede mand, ved albatrossen var afdøde sømænd, der ikke har kunnet se hvile. Mænd mand opfattede også albatrossen som slagger skytsengel, der var at finde ude over havet, når det var allermest voldsomt.

Fuglen findes i mange af Tróndur Paturssons værker. Enten er den bare antydet som et grafisk tegn i et maleri. Andre gange er den og selvstændige værk som hende. Han bruger den også i sin kirkeudsmykninger, hvor fugle bliver en slag erstatning for engle.

Tróndur Patursson har skabt valgte et værk i Ikast. På Ikast-Brande Gymnasium står værket Fuglefjeld , som er en rummelig installation af glas og spejle. 

Biografi

Tróndur Patursson. Født den 1. marts 1944 i Kirkjubø på Færøerne. Billedkunstner. Tróndur Patursson begyndte sin kunstneriske uddannelse som elev hos Ingálvur av Reyni på den danske kunstskole i Thorshavn i 1958. Siden også hævet hos Hans Christian Høier på Glyptotekets Tegneskole i København. Han blev optaget på Kunstakademiet i Oslo, hvor han gik fra 1969-73. Allerede i 1964 debuterede han på Olajudstillingen på Det Færøske Kunstmuseum i Tórshavn, og i 1973 har han sin sin første separatudstilling samme sted. I 1977 deltager han på den første af mange ekspeditioner sammen med Tim Severins. Ekspeditionen går fra Irland til Amerika. Hans første udsmykningsopgaver er en vandskulptur til Føroya Sparikassi i 1979. Siden laver han med jævne mellemrum udsmykningsopgaver både i Danmark og på færøerne. Fra starten af ​​80'erne udstiller han mange steder, både på gruppeudstillinger og som separatudstillinger. Udover Danmark og Færøerne har han udstillet i blandt andet Paris, London og Chicago. Han begynder ved lave udsmykninger mange steder. Han skaber blandt andet og det nye udsmykning bestilt af Statens Kunstfond til Gøtu Kirke på Færøerne. I Danmark er det blevet udelukket til udsigter til blandet andet Rønbjerg Feriecenter, Københavns Lufthavn, Danmarks Naturfredningsforenings lokaler i København, i parkeringshuset Tróndur i Vejle, sygehusene i Middelfart og Frederikshavn, samt børneafdelingen på Rigshospitalet i København. Han har blandt andet modtaget Henry Heerups Legat og Theodor Bergs Legat. Han skaber blandt andet og det nye udsmykning bestilt af Statens Kunstfond til Gøtu Kirke på Færøerne. I Danmark er det blevet udelukket til udsigter til blandet andet Rønbjerg Feriecenter, Københavns Lufthavn, Danmarks Naturfredningsforenings lokaler i København, i parkeringshuset Tróndur i Vejle, sygehusene i Middelfart og Frederikshavn, samt børneafdelingen på Rigshospitalet i København. Han har blandt andet modtaget Henry Heerups Legat og Theodor Bergs Legat. Han skaber blandt andet og det nye udsmykning bestilt af Statens Kunstfond til Gøtu Kirke på Færøerne. I Danmark er det blevet udelukket til udsigter til blandet andet Rønbjerg Feriecenter, Københavns Lufthavn, Danmarks Naturfredningsforenings lokaler i København, i parkeringshuset Tróndur i Vejle, sygehusene i Middelfart og Frederikshavn, samt børneafdelingen på Rigshospitalet i København. Han har blandt andet modtaget Henry Heerups Legat og Theodor Bergs Legat.