Glasmosaikker

Kunstner: Sven Havsteen-Mikkelsen og Gunnar Hansen

Placering: Ikast Kirke, Kirkegade 3, Ikast

Fakta:

Kunstner

Sven Havsteen-Mikkelsen og Gunnar Hansen
(1912-1999) og (1901-1972)

Titel

Glasmosaikker

Kategori

Glaskunst

Placering

Ikast Kirke, Kirkegade 3, Ikast

Historie & Biografi

De to store glasmosaikker i de syd- og nordvendte korsarme er skabt af Gunnar Hansen. Den mindre glasmosaik i kirkens apsis er skabt af Sven Havsteen-Mikkelsen.

Gunnar Hansens glasmosaikker i klare farver pryder Ikast Kirke mod nord og mod syd. Den tredelte glasmosaik mod nord rummer ét samlet billede. Her vises Jesus i stor figur i midten. Ved begge sider af ham øverst ses engle spillende på horn. Nederst i glasmosaikken ses en mand og en kvinde, der har blikket vendt mod Jesus. Gunnar Hansen har her skabt et billede af den genopstandne Kristus, der kalder de døde og levende til sig.

I den ligeledes tredelte glasmosaik mod syd rummer vinduerne 12 billedfelter. I midten ses Jesu fødsel, nadveren, korsfæstelsen og øverst genopstandelsen. I siderne endvidere centrale scener fra Jesu liv.

Glasmosaikkerne af Gunnar Hansen er skabt i samarbejde med kirkemaleren Ingolf Røibæk og udført af L. Frese og sønner.

Den lille mosaik i apsis er skabt efter forlæg af Sven Havsteen-Mikkelsen. I glasfelter i forskellige gule og hvide nuancer ses en due og under den en stime af små fisk. Motivet opløser sig nærmest og lægger sig på den måde meget op ad den malemåde, der er kendetegnende for Sven Havsteen-Mikkelsens malerier, hvor farverne og en heftig malemåde dominerer, og hvor motiver nærmest forsvinder til fordel for stemningsgivende farver. Sven Havsteen-Mikkelsen var en meget efterspurgt kunstner til udsmykninger i kirker, og har udsmykket mere end 50 kirker i Danmark, Grønland, Sydslesvig, Norge og på Færøerne.

 

Biografier

Gunnar Hansen (1901-1972), billedhugger

Født den 4. februar 1901 i Nysted. Død den 23. november 1972.

Gunnar Hansen voksede op i et højskole- og præstemiljø, hans far var højskoleforstander på Nysted Højskole og blev senere præst i Stege. Han blev uddannet på Det Kongelige Dansk Kunstakademi i 1921 – 24. Hans opvækst har givetvis præget ham, for som emner for hans kunst valgte han ofte religiøse motiver og fortællinger, og således blev han en efterspurgt kunstner ved kirkeudsmykninger. Han udstillede på Charlottenborgs Forårsudstilling i årene 1927 – 56, og fik i 1941 Eckersberg Medaljen.

 

Sven Havsteen-Mikkelsen (1912-1999), maler

Født den 16.09.1912 i Argentina. Død den 14.02.1999 på Ærø.

Sven Havsteen-Mikkelsen stod som ung i lære som sølvsmed hos Georg Jensen, men valgte i stedet maleriet, som han fik undervisning i af blandt andre Olivia Holm Møller, Fritz Syberg og Oluf Høst. Han blev senere uddannet både på Kunstakademiet både i Oslo og i København.

Han er nok især kendt for sine mange landskabsmalerier og naturskildringer, men var desuden en efterspurgt kirkekunstner, som skabte altertavler og glasmosaikker til mange kirker både i Danmark og i udlandet. Han har endvidere stået for forlægget til bronzeporten til Frederik 9. ´s kapel ved Roskilde Domkirke. Han har også illustreret en lang række bøger, blandt andet Martin A. Hansens Orm og Tyr, Kringen og Rejsen på Island.

Sven Havsteen-Mikkelsen blev tildelt Eckersbergs-medaljen i 1960 og Thorvaldsen-medaljen i 1995.