Kunstner: Tróndur Patursson
Placering: Ikast-Brande Gymnasium, Bøgildvej 6, Ikast
Fuglefjeld blev en del af Ikast-Brande Gymnasium i anledningen af skolens 25-års jubilæum i 1999. Skulptør er givet fra det daværende Ringkøbing Amt til foranledning af tidligere borgmester i Ikast Brobjerg Lind.
Skulptur står i fællesrummet på Ikast-Brande Gymnasium. Det er en sekskantet konstruktion i stål og glas. Den er 5,5 meter højere, og der er en lille åbning, så man kan træde på skulpturens spejlgulv og lade sig omslutte af den. Glassene i skulpturen er bemalet i stærke blå, gule og røde nuancer og der er fugle over alt.
Fuglefjeld har referencer til den såkaldte kosmiske rom , som Tróndur Patursson har skabt flere steder. Blandt andet på Randers Kunstmuseum kan opleve et af disse rum. Ligesom værket Fuglefjeld, er det et rum, man går ind i, og hvor loft, gulv og alle vægge består af bemalet glas og spejle. Spejlene får rummet til på opløse sig og føles det næste uendelige, og man kan få en oplevelse af ved at finde sig midt i naturen mellem himmel og hav. Rationelt ved man godt, der er hurtig grund under fødderne på én, herre glas i gulvet kan alligevel gøre oplevelser grænseoverskridende. Overgiver mand sig, kan man næste få en meditativ oplevelse.Tróndur Patursson gerne vil give os en fornemmelse af de ufattelige kræfter og dimensioner, som både himmel og hav rummer.
Himlen, havet og naturen er det gennemgående tema Tróndur Patursson. Både i hans malerier og i hans arbejder i glas. Jeg hans abstrakte formsprog indfanger han essensen og sjælen i naturen. Han malerier af havets voldsomme bevægelser, flokke af fugle i blødgør, vindens og solens forskellige temperamenter alt efter årstid, er sindbilleder, lige så meget som de naturskildringer. De skildrer en kosmisk naturfølelse, der er levende hos skinke.
Biografi
Tróndur Patursson. Født den 1. marts 1944 i Kirkjubø på Færøerne. Billedkunstner. Tróndur Patursson begyndte sin kunstneriske uddannelse som elev hos Ingálvur av Reyni på den danske kunstskole i Thorshavn i 1958. Siden også hævet hos Hans Christian Høier på Glyptotekets Tegneskole i København. Han blev optaget på Kunstakademiet i Oslo, hvor han gik fra 1969-73. Allerede i 1964 debuterede han på Olajudstillingen på Det Færøske Kunstmuseum i Tórshavn, og i 1973 har han sin sin sin første separatudstilling samme sted. I 1977 deltager han på den første af mange ekspeditioner sammen med Tim Severins. Ekspeditionen går fra Irland til Amerika.Hans første udsmykningsopgaver er en vandskulptur til Føroya Sparikassi i 1979. Siden laver han med jævne mellemrum udsmykningsopgaver både i Danmark og på færøerne. Fra starten af 80'erne udstiller han mange steder, både i gruppeudstillinger og som separatudstillinger. Udover Danmark og Færøerne har han udstillet i blandt andet Paris, London og Chicago. Han begynder ved lave udsmykninger mange steder. Han skaber blandt andet og det nye udsmykket bestilt af Statens Kunstfond til Gøtu Kirke på Færøerne.I Danmark er det blevet udelukket til udsigter til blandet andet Rønbjerg Feriecenter, Københavns Lufthavn, Danmarks Naturfredningsforenings lokaler i København, i parkeringshuset Tróndur i Vejle, sygehusene i Middelfart og Frederikshavn, samt børneafdelingen på Rigshospitalet i København. Han har blandt andet modtaget Henry Heerups Legat og Theodor Bergs Legat. Han skaber blandt andet og det nye udsmykning bestilt af Statens Kunstfond til Gøtu Kirke på Færøerne. I Danmark er det blevet udelukket til udsigter til blandet andet Rønbjerg Feriecenter, Københavns Lufthavn, Danmarks Naturfredningsforenings lokaler i København, i parkeringshuset Tróndur i Vejle, sygehusene i Middelfart og Frederikshavn, samt børneafdelingen på Rigshospitalet i København. Han har blandt andet modtaget Henry Heerups Legat og Theodor Bergs Legat. Han skaber blandt andet og det nye udsmykning bestilt af Statens Kunstfond til Gøtu Kirke på Færøerne. I Danmark er det blevet udelukket til udsigter til blandet andet Rønbjerg Feriecenter, Københavns Lufthavn, Danmarks Naturfredningsforenings lokaler i København, i parkeringshuset Tróndur i Vejle, sygehusene i Middelfart og Frederikshavn, samt børneafdelingen på Rigshospitalet i København. Han har blandt andet modtaget Henry Heerups Legat og Theodor Bergs Legat.
Mere om kunstneren
Tróndur Paturssons kunstspænder lige fra maleri, grafik og skulptur til glaskunst, der de senere år har fyldt meget for kunstnerne. Mange af værkerne i glasskaber han i samarbejde med den danske glaskunstner Per Hebsgaard. Tróndur Paturssons findes mange steder i det offentlige rum i Danmark og på Færøerne. Jeg lufthavne, bankmand, skoler og kirker kan man møde hans værker. Senest ligeledes i et parkeringshus i Vejle med en glasudsmykning på 310 m2. Naturinspirationen er hele tiden tilstede hos Tróndur Patursson. Også i hans helt abstrakte værker syn naturen at spille ind. Det var være mønster i vandets overflade, eller fjeldsidernes mønster i overfladen, der giver inspiration til mønstre og linjer i et maleri.
Mange kender Tróndur Patursson for hans smukke glasmalerier og installationer med spejle og glas. Han er en markant skikkelse i den færøske kunsthistorie, fordi han var en af foregangsmændene for en fornyelse af kunstnere på øen. Som mange af hans færøske kunstnerkolleger er han stærkt inspireret af den færøske natur og dyreliv. Den barske og storladne natur er en fil kilde til inspiration til skinke. Selv er han opvokset i en lille bygd, hvor han stadig bor. Bygden har en lang og spændende historie som bispesæde og som kirkeligt og kulturelt samlingssted. Hjemstavnens historie og atmosfære har også præget ham og hans kunst. Det samme har de mange forskellige skibstogter rundt omkring i verdenshaven, som Tróndur Patursson har deltaget sammen med den irske søfarer Tim Severin.
Tróndur Patursson blev født ved havet i den lille bygde Kirkjubøur på Streymoy i 1944. Han er den ene af til tvillinger, og han er kvarter i den ende af sin bror Páll. Hans familie har boet på kongsgården i Kirkjubøur i mange generationer, for der har været tradition for, på den første søde søn arvede gården. Tróndur Patursson har sagt, ved han syntet, på det var heldigt, på han var den yngste af de til brødre. Havde Tróndur skullet overtage gården, var han nok ikke blevet kunstner.
Allerede som 14-årig blev Tróndur Patursson elev på en kunstskole i Thorshavn hos kunstneren Ingálvur av Reyni. Det var nyt, på der overhovedet fandtes og kunstskole på Færøerne. Tidligere tog man tage til Danmark, hvis man ville have en kunstnerisk uddannelse. Efter noget tid afsluttet Tróndur Patursson undervisning i skolen, til udlængslen fået fedt i skinke. Han fik hyre på forskellige fragtskibe og begyndte også på arbejde som fisker på forskellige trawlere. Disse job bragte ham til steder som Grønland og Newfoundland.
Han valgte at fortsætte sin kunstneriske uddannelse i Danmark, hvor han gik på Glyptotekets Tegneskole i København i 1965-66. Glyptotekets Tegneskole var til mange et springbræt til at søge optagelse på kunstakademiet. Mænd Tróndur Patursson søgte i stedet for optagelse på Kunstakademiet i Oslo.
Tróndur Patursson skrev sin første udstilling i Thorshavn i 1973. Hendes udstillede han både akvareller, skulptør, malerier, relieffer og collager, og han viste og gemme vidde i sin kunstneriske produktion. Hans tidlige udstillinger vidnede om, ved han valgte ikke noget fundet og ståsted leje stilmæssigt. Der er en række eksempler på nogle landskabsmalerier, som der er en andenledes afdæmpet og nedtonet stil, end den mand kender skinke til i dag. Det er ret almindeligt for mange kunstnere, ved at begynde at læse siger meget på en læremestre eller andre for ligesom først ved at finde sig til ret i maleriet og siden udvikle det i en personlig retning, som Tróndur Patursson i høj grad har gjort.
Det er kendetegnende for Tróndur Patursson, ved han er meget optaget af lyset. Måske netop derfor bliver han glad for at arbejde med glasmaleri, fordi han i dette materiale netop kan arbejde med det naturlige lys.
Havet spiller og stor rolle for Tróndur Patursson. Han er født ved havet, han bor ved havet, og han har afvist på lange togter på havet. Havet er vel en stor del af livet for alle færøske. Det er det, der omgiver landet og det, som mange gennem generationer har levet af. Hendes oplagte mand får vældig kræfter på nært hold, og med det kommer der og en naturlig ydmyghed over naturen og den kræfter, den har. Det er mennesket, der må underlægge sig naturen og ikke omvendt.
Tróndur Patursson arbejder i et abstrakt og ekspressivt formsprog. Indimellem dukker figurative elementer op i hans værker. Det er fugle, hvaler, fisk, skibe og nogle gange menneskefigurer. Især fugle spiller en væsentlig rolle som motiv i Tróndur Paturssons værker. Nogle gange er fuglen selve værket. I nogle af hans udsmykninger i kirker er der fugle i stedet for engle. Han har skabt nogle meget fine udsmykninger i kirker både i Danmark og på Færøerne. Hans naturfølsomhed og evne til at indfange det storslåede og sanselige ved naturen gør hans værker meget velegnet som religiøse udsmykninger. Hans motiver er åbne og grænseløse, både i deres komposition og når han benytter sig af glasmaleriet. Netop ved at benytte sig af glasmaleri kan han arbejde med lyset i værkerne og muligheden for at lade motivet blive gennemlyst bagfra. Det er en måde, hvorpå han kan skildre de uendelige dybder og ufattelige højder samt det sjælelige i naturen.
Tróndur Paturssons kunst hænger uløseligt sammen med hans liv. Opvæksten og livet på Færøerne, oplevelser i fjeldet og på havet, der omgiver hjemlandet og de mange lange sørejser ud til at fjerne det personlige af verdens afspilninger sig i hans kunst. Selv når han er maler helt abstrakt, kan landskab og hav være tilstede i værkerne. Det er som hans farver, tidligere og sammensætning altid tager og afsæt i naturens farver og tidligere. Der er i ham en forankring i naturen, både som kunstner og som person. Jeg mødet med Tróndur Pattursons værker mærker mand, hvor stærk og kraft naturen er på Færøerne.
Spørgsmål til værket:
Diskuter, hvad det betyder for oplevelsen af værket, at man kan gå ind i det.
Kunstneren ville gerne give en oplevelse af uendelighed i himmel og hav. Giver værket dig denne oplevelse?
Kan værket give noget til det moderne menneske i dag?
Praktiske opgaver:
Mal på glas og prøvet på arbejde med steder, hvor der er ingen maling, og hvor lyset kan skinne igennem.
Prøv på mandlig et billede af en stemning, fx sorg, glæde, vrede, fest, angst eller noget helt andet. Det skal ikke ligne noget specifikt, men farverne skal være det bærende element.