Dødens eliksirer

Kunstner: Adolph Denis Horn

Placering: Stationsvej 5, Brande

Fakta:

Kunstner

Adolph Denis Horn
1933

Titel

Dødens eliksirer

Kategori

Gavlmaleri

År

1970

Placering

Stationsvej 5, Brande

Giver

Midtjysk Kunstforening og Nordisk Kulturfond

Historie & Biografi

Adolph Denis Horns farverige motiv er knap så festligt og uskyldigt som det ved første blik kan tage sig ud. Værkets titel indikerer med al tydelighed alvoren. Motivet har som tema som også var højaktuelt i 1970; - nemlig bekymringen og frygten for forureningen af vores natur og miljø med kemiske sprøjtemidler.

Titlen synes at være en anklage og et statement mod tidens tiltagende kemiske forurening.  Det er karakteristisk for Adolph Denis Horns kunst, at den i både udtryksform og i sit stærke personlige engagement peger på sociale, filosofiske og etiske problemstillinger.

Til at udtrykke sit engagement har han udviklet et stærkt personlige billedsprog inspireret af både surrealisme (f.eks. kunstnerne Chirico og Magritte), konstruktivisme og såkaldt kinetisk kunst. Hans billedverden har ofte referencer til sociale eller filosofiske ideer, hvilket pointeres i kompositionen og nok så meget i værkernes titler


De nordiske gavle 1970

Den succesfulde sommer 1968 i Brande, hvor mere end en snes gavlmalerier blev realiseret, efterfulgtes i 1970 af et andet gavlprojekt, de såkaldte ”Nordiske gavle”.

Projektet blev gennemført af Foreningen NORDEN i samarbejde med Midtjysk Kunstforening; projektet var en fortsættelse at det tidligere gavlmaleriprojekt men denne gang skete det på nordisk basis og finansieret af Nordisk Kulturfond.

Deltagere i projektet var den norske Adolph Denis Horn, den svenske kunstnerduo Holger Bäckström og Bo Ljungberg , de tre islandske kunstnere Thorbjörg Höskuldsdottit, Tryggvi Olafsson og Sigurjon Johansson samt den finske kunstner Jorma Kardén. Samt den danske kunstner Claes Birch.


BIOGRAFI

Adolph Denis Horn, født 10. december 1933, Oslo

Norsk tegner, grafiker og maler.

Er uddannet på Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, Oslo 1951–54 med diplom som reklametegner. Han er blandt andet repræsenteret i Nasjonalgalleriet (Oslo) og Riksgalleriet samt en række private samlinger.Har udført flere offentlige udsmykningsopgaver.

Adolph Denis Horn var i 1971 en af grundlæggerne af det første «grønne» politiske parti i Norge; ”Natur & Miljø”. Han skrev dets politiske program for valgene i 1975.