City of the Day og City of the Night

Kunstner: Merete Barker

Placering: Kulturhuset, Den Gamle Biograf, Ågade 2, 7442 Engesvang

Fakta:

Kunstner

Merete Barker
1944

Titel

City of the Day og City of the Night

Kategori

Maleri

År

1999

Placering

Kulturhuset, Den Gamle Biograf, Ågade 2, 7442 Engesvang

Giver

Engesvang Kulturhus

Historie & Biografi

Da kulturhuset i Engesvang blev indviet i år 2000, erhvervede man de to store malerier af kunstner Merete Barker. Kunstneren var i forvejen repræsenteret i byen, da hun i 1995 stod for den store glasudsmykning til Engesvang Varmeværk.

De to store værker er en del af en serie på i alt 4 malerier med titlen Cityscapes, som Merete Barker malede i 1999. Det er kendetegnende for Merete Barker, at hun ofte arbejder i serier, hvor hun bearbejder det samme motiv eller dele af det samme motiv. Her er der tale om en by i dagslys og en by i nattens mørke, hvor hun indfanger lyset og stemningen af stedet alt efter tid på døgnet. De livlige penselstrøg nærmest opløser formen. Samtidig arbejder hun med skift i intensitet og i blikretninger, der flytter fokus fra det afbildede og til det maleriske og værket i sig selv.

Merete Barker rejser ud i verden og besøger naturskabte steder eller tidligere kulturers forladte og nedbrudte byer og monumenter. Disse steder skildrer hun i skitser, som hun omsætter til ofte meget store malerier. Men i maleprocessen og i titlerne anonymiseres disse steder, for det er ikke en topografisk dokumentation, der er hendes sigte. Det handler i stedet om stemninger, oplevelser, erindringer, sansninger og om arbejdet med formerne og farverne. Det samme sker, når Merete Barker gentager, forskyder og zoomer ind og ud på sine motiver i en serie af malerier. Her kommer formen og farven i fokus. Men et andet fokus for Merete Barker er også, hvordan vi som kulturer efterlader tegn på vores eksistens i verden. Fortidens byer, bygninger og monumenter er tegn på tidligere kulturer og deres visioner for fremtiden, der nu kun eksisterer som ruiner. Tilbage er en tavshed og en vidnesbyrd om en forsvunden tid, som Merete Barker bringer op i vores nutid gennem dem, der betragter hendes malerier.

Merete Barker har tidligere arbejdet i et helt abstrakt formsprog med fokus på farver og form. Siden skabte hun abstrakte værker ved hjælp af computer, ligesom hun også arbejdede meget med den minimalistiske og geometriske skulptur.

 

BIOGRAFI

Merete Barker. Født i 1944 i Birkerød. Maler.  Merete Barker er uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi i 1966-1973. Her blev hun blandt andet undervist af Egill Jacobsen og Richard Mortensen. Hun var i 1977 – 1989 medlem af kunstnergruppen Ny Abstraktion. I 1989 blev hun medlem af kunstsammenslutningen Grønningen. Hun er tildelt en lang række af stipendier og udmærkelser, blandt andet fik hun Eckersbergs Medaljen i 1995. Merete Barkers første udstilling var i 1974 på Galleri 38 i Gothersgade i København, og hun har siden udstillet flittigt både solo og med gruppeudstillinger i ind- og udland. Hun er repræsenteret på flere danske kunstmuseer, særligt Sønderjyllands Kunstmuseum og Vejle Kunstmuseum. Hun har udført en lang række af udsmykninger, blandt andet i Københavns Lufthavn og på Århus Universitet.