Arkitektonisk Element II

Kunstner: Bjørn Nørgaard

Placering: Højrisparken, Bjørn Nørgårds Vej, Ikast

Fakta:

Kunstner

Bjørn Nørgaard
21. maj 1947

Titel

Arkitektonisk Element II

Kategori

Skulptur

År

1987

Materiale

Granit, marmor, sandsten og fajance

Placering

Højrisparken, Bjørn Nørgårds Vej, Ikast

Giver

Deponeret af Ny Carlsbergfondet

Historie & Biografi

Arkitektonisk Element II er en del af skulpturgruppen Arkitektoniske Elementer, hvor del I, III og IV står ved Bakkehuset i Ikast. Denne del er altså placeret i Højrisparken ved Bjørn Nørgaards Vej. 

I 1974 blev en håndfuld unge kunstnere spurgt, om de ville lave en skulptur hver til det nye parcelhuskvarter Højrisparken i Ikast. Til gengæld for opgaven fik de honorar og en vej i kvarteret opkaldt efter sig. Derfor står der en skulptur af Bjørn Nørgaard ved Bjørn Nørgaards Vej. Dog er den nuværende skulptur ikke Bjørn Nørgaards oprindelige bidrag. Først stod skulpturen Ikast Monumentet her. Denne skulptur er siden blevet flyttet til Frisenborgparken og erstattet af skulpturen Arkitektonisk Element II.

Materialerne i Arkitektonisk Element II er granit, marmor, sandsten og fajance. Skulpturen er en lidt over to meter høj opretstående form. Den er rektangulær og siderne i den nederste del skråner indad og danner en trapez-form. På skulpturen ses halvrunde koblede søjler både på den nederste og den øverste del. 

Skulpturen har klare referencer til arkitektur, både hvad angår titlen og udformningen. Forbindelsen til klassisk græsk og romersk tempelbyggeri er tydelig. Også det lille relief i sandsted øverste på skulpturen er klassisk i sin udformning, men ikke hvad angår indholdet. I Bjørn Nørgaards skulpturen viser relieffet en kvindefigur. Rundt om figuren ses en kaffekop, et kranie, et hoved og et hjul. Ud af kvindefigurens skød føder hun en spiralform – en navlestreng måske? Relieffet kan symbolisere livets gang fra fødsel til død. Men hvordan kommer kaffekoppen ind i billedet? I Bjørn Nørgaards oprindelige skulptur, nemlig Ikast Monumentet ses kaffekoppen også. Her er i alt 12 kopper placeret rundt om en lagkage. Kagen og kaffekopperne her symboliserer hverdagen, som den udspiller sig i parcelhuskvarteret i Ikast og så mange andre steder. Måske er det den samme reference, som Bjørn Nørgaard har tiltænkt kaffekoppen i relieffet?

 

Biografi 

Bjørn Nørgaard 

Billedhugger 

Bjørn Nørgaard tog sin kunstneriske uddannelse på Den Eksperimenterende Kunstskole, også kaldet Eks-skolen. Han debuterede på Eks-skolens gruppeudstilling Bilen på Københavns Hovedbibliotek i 1965. Siden har han haft talrige udstillinger både i ind- og udland. Han var med til at starte Eks-skolens trykkeri i 1972, og han har været professor på billedhuggerskolen på Det Kongelige Danske Kunstakademi i perioden 1985-94. Han var ligeledes gæsteprofessor ved Rijks Akademie i Amsterdam og ved Central Academy of Fine Arts i Beijing. Han er ridder af Dannebrog, og han modtog Eckersbergs Medaillen i 1980 og Thorvaldsens Medaillen i 1996 for blot at nævne to ud af mange priser og udmærkelser. 

Bjørn Nørgaard står bag en lang række udsmykninger, skulpturer, installationer, kirkekunst, film, tidsskrifter og illustrationer til bøger. Han har også lavet happenings, tegnet boliger og skrevet en kammeropera. Nogle få værker skal nævnes her. Blandt hans mest kendte værker er Hesteofringen fra 1970, som måske er det mest omtalte og diskuterede værk. Det blev skabti samarbejde med Lene Adler-Pedersen og Henning Christiansen. I 1974 skabte han Ikast Monumentet, i 1984 Menneskemuren, som nu ses ved Horsens Kunstmuseum. Hovedværket må nok være de 17 gobeliner til Christiansborg Slot, som han tegnede forlægget til. Gobelinerne var en gave fra fonde og virksomheder til Dronning Margrete i anledningen af hendes 50´års fødselsdag i 1990. I 2012 lavede han skulpturen Riv Dette Tempel Ned til Ikast Kirke. Endvidere har Bjørn Nørgaard fået til opgave at tegne Dronning Margrethes sarkofag. 

Bjørn Nørgaard er repræsenteret på mange af de danske kunstmuseer, særligt har Horsens Kunstmuseum, Aros i Århus og Statens Museum for Kunst store samlinger af hans værker.