Kunstner: Vera Bugatti og Carlos Alberto Garcia Hernandez
Placering: Jernbanegade 5, Brande
Gavlmaleriet med den store Alice i Eventyrland-figur er blevet skabt i forlænget af den årlige tilbagevendende Street Art Festival, som Lions Brande-tilhænger. Jeg samarbejdede med Besøg Brande fra siden 2015 nye kunstnere fra hele verden til Brande for at lave kunst på byens torv. Disse værker forsvinder igen efter begivenheder er tøs, mænd i 2016 dårlig mand til af kunstnerne om på skabe og blot permanent gavlmaleri til byen. Det blev til værket Alice i Eventyrland , som kan ses i Jernbanegade, og som blev lavet af den italienske kunstner Vera Bugatti og den mexicanske kunstner Carlos Alberto Garcia Hernandez.
Alice i Eventyrland er en velkendt historie for de fleste. Det er historien om pigen Alice, der keder sig. Hun får øje på en lille talende kanin med et lomme og beslutter sig for ved følge efter den. Det bringer hende ind i en fantasifuld og helt anderledes begivenhed, der er befolket af underlige væsner. Mærkelige oplevelser venter hende. Blandt andet på deres kan blive lille mad ved drikke af en flaske og kæmpestor ved fordel og bud af en bestemt kage. Jeg gavlmaleriet ser vi Alice i kæmpe stor størrelse sidde med kagen i hånden. Kaninen med hat og du står i højre side af værket.
Maleriet er skabt, så det ser ud som om gavlen i huset er væk, og vi kikker lige ind i husets indre. Effekten har kunstnerne skabt ved arbejde med forsvindingslinjer, der går fra gavlens hjørner og mod gavlens midte. Ligeledes skabes gjort ved ved mandlig søjler og tværbjælker, der bliver gradvis mindre. Det føjes også af det ternede gulv. Vinduet i gavlen har kunstnerne integreret i værket ved mandlige omkring det, så det ligner og fritstående dør. Hvad er der, hvis man går igennem den?
Vera Bugatti fortæller om værket, at hun besluttede sig til at bruge Alice i Eventyrland, fordi det er en fortælling, der har betydningen meget for hende. Hun vælger på afbilde den scene, hvor Alice skifter fra lille til stor, fordi hun mener, på det kan fortolkes som en beskrivelse af, hvordan det er at være et menneske på vej til at blive voksen. Nogle gange ønske mand måske, at man var lille igen, og andre gange vil mand måske heller være bare voksen, end man er. Er der ikke mange, der godt kan kende det?
Biografier
Bugatti, Vera, f.1979. Italiensk miler. Vera Bugatti har en universitetsgrad i kunst og forskning i 1600-tals litteratur og bogudgivelser. Hun arbejder i dag som bibliotekar. Som kunstner har hun deltaget i mange forskellige udstillinger og adskillige gadekunstbegivenheder mange steder i Europa, Rusland, USA og Mexico. Hun står taske talrige gavl- og murudsmykninger over hele verden, som hun flittigt beretter om på sin blog. Nogle af dem skaber har alene, andre i samarbejde med andre kunstnere.
Hernandez, Carlos Alberto Garcia, f.1986. Mexicansk kunstmaler. Han begyndte sin kunstneriske karriere i 2010, hvor han inspirerede af sin søster begyndte på lave gade kunst. Han har været med på street art festivaler i Mexico, Holland, Tyskland, Thailand og USA. Han har flere gange arbejdede sammen med Vera Bugatti om på skabe street art værker forskellige steder i verden.
Bare om streetart
Siden 2015 har der hvert år været afholdt International Street Art Festival i Brande. Bag arrangementet står Lions Brande i samarbejde med Visit Brande. De inviterer street art kunstnere fra hele verden til byen, hvor kunstnerne over nogle dage skaber værker på torvet i byen. Det er kendetegnende for disse værker, at de ikke er permanente, men at de er der for en tid og forsvinder igen efterhånden. I forlængelse af festivalen har man bedt et par af street art kunstnerne om at skabe gavlmalerier, for at kunne byde på mere permanente værker inden for street art genren. I 2016 kom værket Alice i Eventyrland til, i 2017 skabte Leon Keer og Marije Spelbos værket Vindkraft, som kan ses i Torvegade, og i 2018 Sirenens Svanesang af Marion Ruthardt og Gregor Wosik.
I Brande har man i mange år været vant til at kunst præger bybilledet. I 1968 kom de først gavlmalerier til byen, og siden er der dukket kunst op på flere gavle og andre steder i byen. Kunst i det offentlige rum er derfor en stor og naturlig del af Brande, og derfor var det også nærliggende, at det var Brande, der skulle være hjemsted for Street Art Festival, den første af sin art i Danmark. Gavlmalerierne trækker hvert år turister til byen, og nu er festivalen også blevet et trækplaster for mange. Udstillingen foregår på byens torv, det koster ikke noget at kikke på, og under festivalen kan man opleve kunstnerne skabe deres værker. Det er en nem og tilgængelig måde at møde kunsten på.
Meget af den street-art kunst, som kan ses under festivalen, er såkaldt 3D-kunst eller trompe l´oeil, som det også kaldes. Trompe l´oeil betyder at snyde øjet. Det vil sige, at kunstneren arbejder med linjer, farver og skygger på en måde som giver en illusionistisk effekt og gør, at værket fra den rigtige vinkel ser ud til at være tredimensionelt. Værket kan eksempelvis være malet, så det er ud som om, at der er et hul i vejen, eller det kan se ud som om, det rejser sig op fra vejen.
Trompe l´oeil har været kendt som maleteknik siden antikken. Man kender til eksempler fra vægmalerier i Pompei, som var malet med en tredimensionel effekt. I renæssancen var mange kunstnere optaget af at skabe dybde i deres værker ved hjælp af perspektiv, hvilket også havde indflydelse på trompe l´oeil maleriet. I flere kirker i Rom kan man se imponerende loftsmalerier fra barokken, der skal give en illusion af, at man kikker op i himlens uendelige rum. Men i virkeligheden er loftet fladt. Der er også eksempler på, hvordan trompe l´oeil har været brugt i interiørs, hvor søjler, kapitæler og draperinger er malet for at skyde genvej til en overdådighed på en prisvenlig måde. I nyere tid bruges effekten også i logoer, reklamer og endda i trafikken, hvor fodgængerfelter malet 3-dimensionelt kan være med til at dæmpe trafikken.
Illusionsmaleriet er noget, som mange street art kunstnere har taget til sig. At kunne skabe malerier, der giver illusion af at være noget, er noget, der kan skabe opmærksomhed og overraskelses-effekt hos beskueren.
Begrebet street art som festivalen i Brande repræsenterer er én form for gadekunst. En anden form for street art er den, der udspringer af grafitti´en, men som bliver skabt med en anden hensigt, end den grafitti´en står for. Grafitti er ofte ord og bogstaver, og grafittikunstnerne skaber ofte deres værker eller tags for at få anerkendelse fra andre grafittikunstnere. Street art kan siges at være mere rettet mod et motiv og en anden udtryksmåde, og ofte vil street art kunstnere gerne appellere til alle, der færdes i byen. Street art kan antage alle mulige former. Brug af legoklodser, klistermærker, strik, stencils, pasteups eller perleplader er bare nogle af dem. Fælles for denne form for street art er, at den ofte er anonym, sidder uventede steder og er ukontrolleret. Den er også u-kurateret, og det vil sige, at den er ikke bestilt eller udvalgt, men er på initiativ af kunstneren selv. En af de måske mest kendte street art kunstnere er britiske Banksy. Den anonyme kunstner er blevet verdensberømt for hans politiske værker i byrummet, som han skaber i ly af mørket på uventede steder. Værkerne er altid i sammen stil skabt efter stencils, det vil sige skabelon, så værket hurtigt kan sprayes på muren. Herhjemme kender vi blandt andet kunstneren Huskmitnavn, som startede som grafitti-maler, men siden er blevet anerkendte kunstner med udstillinger på gallerier og museer.
Men at skille disse forskellige former for street art ad, er ikke muligt. Den gadekunst, eller street art, som Vera Bugatti og Carlos Alberto Garcia Hernandez repræsenterer, er hverken grafitti eller politisk street art. Deres kunst er skabt under en event, hvor kunstneren er blevet udvalgt og inviteret til. Og selvom der sagtens kan være politisk indhold i deres værker, så synes værkerne mere at fokusere på at skabe en oplevelse i byrummet, en interaktion med beskuerne og en overraskelseseffekt ved brug af 3D-effekter. Under Street Art Festival bliver værkerne skabt, mens publikum kikker på, og det er nemt at få sig en snak med kunstnerne og høre om deres tanker og teknikker. Det formidlingsmæssige aspekt er en vigtig del af festivalen.
Spørgsmål:
Praktiske opgaver