4 malerier

Kunstner: Maja Lisa Engelhardt

Placering: VIA University College, Bøgildvej 10, Ikast

Fakta:

Kunstner

Maja Lisa Engelhardt
1956

Titel

4 malerier

Kategori

Maleri

Placering

VIA University College, Bøgildvej 10, Ikast

Giver

Ikast Seminarium

Historie & Biografi

Maja Lisa Engelhardt bliver af mange betegnet som landskabsmaler. Hans Edvard Nørgaard Nielsen har beskrevet hendes værker sagt om hendes værker, at de befinder sig et sted mellem ”en grænseløs vildskab og den dybeste ro”. Det er en meget fin og rammende beskrivelse, for Maja Lisa Engelhardt evne netop at skabe værker, der rummer modsatrettede og spændingsfyldte begreber som lys og mørke, vildskab og ro, larm og stilhed på én og samme tid.

Maja Lise Engelhardts malerier handler om naturen. Som barn var naturen det sted, hvor hun kunne koble af og finde nye kræfter. Det var også her, hun fandt tryghed, når der var uro omkring hende. Henrik Wivel skriver i sin store monografi om Maja Lisa Engelhardt, at naturen er en forudsætning for, at hun overhovedet blev kunstner, ”for ligesom mennesket kommer af naturen, kommer også alt, hvad mennesket skaber af naturen.” Det, der er fundamentet i Maja Lisa Engelhardts kunst, er naturen og menneskets forhold til naturen. Det er også fundamentet i hendes liv.

Som kunstner med den store fokus på naturen placerer Maja Lisa Engelhardt sig i den romantiske tradition i dansk og nordisk landskabsmaleri. Men det er også nærliggende at placerer hende i selskab med en maler som Per Kirkeby.

Maja Lisa Engelhardts landskabsmalerier er ikke en realistisk gengivelse af specifikke landskaber. De er tilsat stemninger, personlige oplevelser, sansninger og lidenskaber.  Værkerne nærmer sig abstraktionen, men holder altid en vis snor i virkeligheden i form af enkelte genkendelige elementer og titler som Mark, Landskabsfragment eller Vej gennem Landskab. Hun arbejder i et felt mellem natur, mytologi og ekspressivitet. Hendes værker er heftigt malede, og hun veksler mellem strukturer og farver.

Maja Lisa Engelhardts naturfølsomhed og evne til at skabe spændingsfyldte værker har gjort hende til en efterspurgt kunstner til udsmykninger af især kirker herhjemme. En af de væsentligst opgaver har nok været de nye bronzeporte til Viborg Domkirke. Portene blev indviet i 2012.

 

Biografi

Maja Lisa Engelhardt. Født i 1956. Dansk maler bosiddende i Frankrig. Uddannet på Det Fynske Kunstakademi i årene 1978-80. Debuterede i 1985 på en udstilling i Kunsthallen Nikolaj i København. Hun har også udstillet med stor succes i udlandet blandt andet i New York. Hun har siden 2001 været medlem af kunstnergruppen Corner. Hun er blandt andet repræsenteret på Statens Museum for Kunst. Hun er en efterspurgt kunstner til udsmykninger og har blandt andet stået bag udsmykninger i KTAS´s hovedsæde i København, Danmarks Radio, Københavns Universitet og højesteret, ligesom hun har illustreret bøger. Kirkeudsmykningerne tæller blandt andet Lødbjerg Kirke i Thy og Viborg Domkirke. I 1988 blev hun tildelt Rockwool Prisen, og i 1989 Prins Henriks Legat.