Kunstner: Ann-Mari Kornerup
Placering: Rådhussalen, Ikast Rådhus, Rådhusstrædet 6, Ikast
De tre billedtæpper, der udgør værket 1.-2. -3. Behandling, blev skabt af den svenskfødte men herboende kunsthåndværker Ann-Mari Kornerup. Værket kaldes også De Tre Budgetforhandlinger. Ann-Mari Kornerup var en meget benyttet væver, som har løst mange forskellige udsmykningsopgaver rundt omkring i Danmark og i Norden.
Billedtæpperne i byrådssalen er i mange forskellige nuancer, hvor blå og hvid er dominerende. Ann Mari Kornerup har valgt et abstrakt motiv til vævningerne. Motivet er som en bølge, der skummer rundt i den venstre del for at flyde ud i mere stringente former i højre del. Måske har Ann-Mari Kornerup ladet sig inspirere af billedtæppernes placering i en byrådssal – en platform for politiske diskussioner. Er det mon en hentydning til de politiske forhandlinger, hvor mange forslag, meninger og ideologier er i spil i starten af forhandlingerne for i sidste ende at finde konsensus, retning og udførelse?
I modsætning til værket i byrådssalen, var mange af Ann-Mari Kornerups vævninger figurative. Hun brugte især motiver fra hverdagen. Hendes fortællende stil kan være et resultat af den svenske vævetradition, som hun kom fra. Børn optræder ofte i hendes værker, og Ann-Mari Kornerup var da også meget engageret i børns kreative udvikling. Hun var også en dedikeret underviser, og hun skrev endvidere flere bøger om håndarbejde for børn og voksne.
Ann-Mari Kornerup havde eget værksted, hvor hun arbejdede med sine værker og underviste elever. Både som kunstner og underviser var hun kendt som eksperimenterende og progressiv. Når hun skulle udfærdige sine vævninger, gik talrige skitser og prøvevævninger forud for selve vævningen. Men det endelige resultat var ikke nødvendigvis en kopi af skitsen. Der skulle være plads til udvikling og spontanitet i arbejdet med vævningerne. Ann-Marie Kornerup så faktisk helst, at det endelige resultat var afveg fra det forlæg, det var vævet efter. For så var der lagt tanker i selve vævningen. Også når det var andre, der vævede efter hendes skitser, forventede hun, at de prøvede at udvikle og forfine resultatet, selvom det måske betød, at de tog nogle andre valg, end hun ville have gjort.
Biografi
Ann-Mari Kornerup (1918-2006)
Kunsthåndværker, væver
Født den 9. december 1918 i Stockholm,
Ann-Mari voksede op i et akademisk hjem i Stockholm, Sverige. Hendes mor var væver. Hun blev uddannet på Konstfackskolan, gik derefter på Tekstilinstituttet og siden på Högra Konstindustriella Skolan. Hun flyttede til Danmark, da hun blev dansk gift. Hun havde eget værksted i Charlottenlund og underviste blandt andet på Kunsthåndværkerskolen. Ann-Mari Kornerup foretog mange studierejser til blandt andet USA, Sovjet, Iran og Irak for at få inspiration og lære andre landes vævetraditioner at kende. Hun har modtaget flere priser. Blandt andet modtog hun i 1946 sølvmedaljen ved Biennalen i Venedig.
Ann-Mari Kornerup udstillede i Danmark og i udlandet, og hun er repræsenteret på flere kunstmuseer. Hun udførte ligeledes en lang række af udsmykningsopgaver til rådhuse, banker, skoler, Nationalbanken og Folketinget. Derudover har hun udført en lang række af kirketekstiler som alterduge, messehagler og en bispekåbe til Roskilde Domkirke.